Overzicht
18 november 2022

Wandelen over de Westfriese Omringdijk

In de omgeving van ons vakantiepark is er van alles te zien en te beleven. Trek je wandelschoenen aan (of stap op je (huur)fiets) en geniet van de prachtige omgeving. In deze blog delen we aantal mooie wandelroutes en vertellen we je meer over de Westfriese Omringdijk.

Wandelroutes met startpunt Onderdijk

Op ongeveer 10 minuten rijden vanaf ons vakantiepark, vind je wandelstartpunt Onderdijk. Vanuit hier starten er verschillende wandelroutes die deels over de Westfriese Omringdijk lopen.

Alle drie de routes lopen een stuk over de Westfriese Omringdijk langs De Vooroever. In de trektijd en in de winter zijn er soms duizenden eenden te zien! Hieronder zie je een kleine foto-impressie van de omgeving.

 

(foto’s zijn gemaakt en aangeleverd door Caroline Schuffel)

Over de Westfriese Omringdijk

De oudste dijk van Nederland ligt in Noord Holland: de Westfriese Omringdijk. De dijk heeft een lengte van 126 kilometer en verbindt de historische steden Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Medemblik. In 1248 is men begonnen met het bouwen als verdediging tegen de zee. Uiteindelijk was de dijk gereed in 1596.

De Omringdijk slingert als een groene route door het landschap en je hebt vanaf de dijk een heerlijk uitzicht over het weidse landschap van Westfriesland. Onderweg kom je door typische lintdorpen met stolpboerderijen en door de voormalig VOC-steden met hun prachtig bewaard gebleven binnensteden. Een groot deel van dijk vormt nog altijd de grens tussen land en water, elders loopt de dijk dwars door het land tussen polders en droogmakerijen als een monument voor eeuwen van strijd tegen het water.

Wandelvakantie

De Omringdijk is populair bij wandelaars, fietser en motorrijders. Als je een huisje huurt op Vakantiepark Het Grootslag kun je natuurlijk ook vanaf je vakantiehuis je tocht starten. Ons vakantiepark is het hele jaar geopend, dus ook buiten het hoogseizoen is het hier heerlijk vertoeven. Zien we je snel? 

Boek hier je wandelvakantie ➞