Overzicht
19 april 2021

Tulpenvelden in Noord Holland

Veel bezoekers die komen genieten van de prachtige tulpenvelden zien met verbazing dat de telers de bloemkoppen eraf “hakken” terwijl ze volop in bloei staan!

Waarom worden tulpen gekopt?

Voor de telers zijn de bloemen niet belangrijk. Het gaat hen om de bollen. Door de bloem te verwijderen groeit de bol beter en brengt meer geld op. De bollen worden namelijk verkocht aan gespecialiseerde bedrijven die snijbloemen kweken. Deze zogenaamde broeierijen zorgen ervoor dat u met Kerst al een bos tulpen kunt kopen.

Hoe gaat het in zijn werk?

De teler poot in het najaar de bollen en laat ze in het voorjaar in bloei komen. Dan worden ze gecontroleerd of er geen verkeerde soortentulpen tussen zitten, of tulpen die een ziekte hebben: het zogenaamde “ziekzoeken”.
Als de tulpen zijn goedgekeurd door de bloembollenkeuringsdienst, nodig om ze te kunnen verhandelen, kunnen ze worden gekopt. Hierbij wordt met een machine de bloem van de steel gesneden. Nu “verspilt” de tulp geen energie meer aan de bloem en zal de bol beter groeien.

Rondom Vakantiepark Het Grootslag kunt u nu volop genieten van de bloeiende tulpenvelden. Iets verder weg, tussen Anna Paulowna en Breezand, ligt zelfs het grootste aaneengesloten bloembollenteeltgebied ter wereld. In Anna Paulowna vind u ook de Poldertuin. Deze “kleine Keukenhof” is gratis te bezoeken en zeker de moeite waard als u een dagtrip tussen de bloemen heeft gepland.