Bekijk overzicht
26 november 2020

Toppers kijken op het IJsselmeer

Je zult het IJsselmeer misschien eerder als groot recreatiegebied zien, dan als natuurgebied. Toch is het IJsselmeer wel degelijk een natuurgebied van grote betekenis. Het IJsselmeer is ook belangrijk in de Nederlandse waterhuishouding en zelfs één van de grootste zoetwaterreservoirs in West-Europa. Het IJsselmeer als zoetwatermeer bestaat nog niet zo lang. Tot 1932 had de zee hier vrij spel, was het water zout, en spraken we van de Zuiderzee. Totdat in dat jaar de Afsluitdijk werd gebouwd. Hierdoor veranderde de voormalige Zuiderzee in iets meer dan twee jaar in een zoetwatermeer.
Het IJsselmeer heeft een oppervlakte van ruim 110.00 hectare. Hoewel de natuur op sommige plaatsen te kampen heeft met problemen als zandwinning en industrialisatie, en niet iedereen gelukkig is met de steeds maar toenemende aantallen windmolens, zijn er genoeg natuurlijke hoogtepunten te vinden op het meer. Zo is het een paradijs voor veel watervogels.

Tienduizenden toppers

Elke winter biedt het IJsselmeer een bijzonder vogelfenomeen. Dan komen er namelijk duizenden toppereenden op bezoek. Deze wintergast broedt ’s zomers in de toendra’s van Noord-Europa en Siberië en komt ’s winters in het IJsselmeer foerageren. De toppereend is een omnivoor: op zijn menu staat zowel plantaardig voedsel (o.a. zeegras), als dierlijke prooien (vooral mosselen en slakjes, soms ook krabben en kleine vis). Meer dan 75 tot 90 procent van álle toppereenden overwintert in het noordelijk deel van het IJsselmeer. Daarmee is dit een van de belangrijkste overwinteringsgebieden van deze vogelsoort. De kans dat je hem kan spotten als je in de winter een huisje hebt gehuurd op Vakantiepark Het Grootslag is dus best groot. Een verrekijker of goede telelens is wel een vereiste om deze bijzondere eend, die zich meestal in grote groepen ophoudt, vanaf de wal te kunnen waarnemen.

Andere vogelsoorten

Het IJsselmeer is niet alleen maar belangrijk voor de topper. Er zijn ook een hoop andere vogels afhankelijk van dit gebied. In de winter is het een belangrijk rustgebied voor veel andere eenden-soorten zoals de kuifeend, tafeleend en de brilduiker. Deze duik-eenden doen zich allemaal tegoed aan de ruimschoots in het IJsselmeer voorkomende driehoeksmossel.

In het voorjaar en in de zomer zijn er tal van andere vogelsoorten te zien. Op het water vind je onder andere de aalscholver, fuut, dodaars en de dwergmeeuw. Ook erg mooi zijn de verschillende sterns zoals de zwarte stern, visdief en zelfs de reuzenstern. Heb je ooit een stern boven het water zien “hangen”, een duik maken en met een visje tevoorschijn komen? In de rietgebieden aan de randen van het IJsselmeer kun je als je geduld hebt, bijzondere rietvogelsoorten zien zoals de roerdomp, rietzanger, snor en porseleinhoen.

Voor de kust van Andijk is een heel eiland aangelegd, exclusief voor vogels. De Kreupel was tot de 15e eeuw een eilandje waar vissers enigszins bescherming konden vinden tijdens slecht weer. Daarna verdween het onder de waterspiegel. Tot begin van de 21e eeuw, toen op de plaats van het verzonken eiland een natuurontwikkelingsgebied van ruim 70 ha. is aangelegd, eveneens “de Kreupel” genoemd. Het ligt ongeveer 4,5 km voor de kust van Andijk. Het eiland zelf is uitsluitend voorbehouden aan de vogels en niet toegankelijk voor bezoekers. Maar ten zuiden van De Kreupel ligt een natuurhaven met een aantal aanlegsteigers. Vanuit deze haven heb je goed zicht op het Eiland. En er worden diverse excursies/vaarttochten rondom De Kreupel georganiseerd.

Een andere bijzondere vogel die tussen februari en september/oktober bij ons in de buurt kunt spotten is de lepelaar. Deze grote witte vogel met lange lepelvormige snavel kun je makkelijk herkennen. Soms zie je ze over de polder vliegen, er bevind zich namelijk een broedkolonie lepelaars in de buurt van ons vakantiepark, in natuurgebied de Vooroever bij Onderdijk.

De leukste uitjes in Noord Holland

Het Noord-Hollandse West-Friesland is een heerlijke vakantiebestemming en Vakantiepark Het Grootslag is een prima startpunt om deze mooie streek te ontdekken. Er is in het gebied tussen de historische IJsselmeerstadjes Medemblik, Enkhuizen en Hoorn natuurlijk ook genoeg te zien en te doen voor de niet-vogelaars! Eindeloos veel wandel- en fietspaden, mooie musea en heerlijke plekjes voor watersportliefhebbers.

Vakantiepark het Grootslag ligt in het hart van West-Friesland, direct aan het IJsselmeer. Het park heeft uitstekende faciliteiten waaronder een overdekt zwembad, grote speeltuin met springkussen, kinderboerderij en pony’s, animatieteam, supermarkt, horeca en bowling. Alle vakantiehuizen beschikken over gratis Wifi.

Ook zin gekregen om een weekeindje naar de “Toppers” te gaan? Dan kun je hier je perfecte vakantiehuisje zelf uitzoeken