Overzicht
2 november 2022

Heerlijk drinkwater uit het IJsselmeer

Wanneer je bij ons op Vakantiepark Het Grootslag een glaasje water uit de kraan van je verblijf drinkt, dan is dat water afkomstig uit het IJsselmeer! Het water wordt natuurlijk wel eerst in Andijk verzameld en gezuiverd. 

Kraanwater uit het IJsselmeer

Niet al het kraanwater in Nederland komt uit het IJsselmeer. Alleen het drinkwater in het oostelijk deel van Noord Holland, is afkomstig van het oppervlaktewater van het IJsselmeer.

Vanuit het IJsselmeer naar de kraan

Het water wordt bij Andijk opgepompt. Al sinds 1968 wordt er ieder jaar zo’n 30 miljoen kubieke meter water uit het IJsselmeer naar een groot opvangbekken bij Andijk gebracht.

Hier gaat het water door micro zeven die de algen en de grove vuildeeltjes uit het water halen. Na filtratie is het water helder, maar nog niet geschikt als drinkwater.

Het water ondergaat nog behandelingen met CO2 en ultraviolet licht dat ervoor zorgt dat alle plantaardige en dierlijke bacteriën uit het water verdwijnen. Daarna levert het Provinciaal Waterbedrijf Noord-Holland (PWN) dit water uiteindelijk bij ons op het park en bij nog zo’n 300.000 huishoudens in Noord Holland.

In 2014 is er in Andijk een nieuwe zuiveringsinstallatie geopend. Deze installatie – die zo’n 50 miljoen euro kostte – kan per uur 5000 kubieke meter water verwerken. De voordelen van de installatie zijn groot: met lagere kosten, minder energieverbruik en een lagere milieubelasting wordt een nog een hogere waterkwaliteit gehaald. Daar proosten we op!

Neem zelf een kijkje tijdens je vakantieverblijf

Wil je dit proces een keer van dichtbij bekijken? Maak er een uitje van. Hier vind je de verschillende bezoekerscentra van het PWN. Veel plezier!

Of boek hier direct je vakantie ➜