Ontstaan van de West-Friese Omringdijk
op 27 January 2018.Tot het jaar 1000 na Christus was West Friesland nog vrijwel onbewoond. Het gebied was een groot moeras. De bodem bestand uit een metersdik pakket veen. Deze sponsachtige grondsoort heeft geen draagkracht en bevat heel veel water. Ongeschikt voor landbouw of veeteelt. Rond het jaar 1000 begonnen rondtrekkende nomaden met het graven van sloten in het veen. De veengrond grensde weliswaar aan de Noordzee en de Zuiderzee, maar lag dusdanig hoog dat het zelfs bij stormvloed droog bleef. Dat veranderde toen de grond begon in te klinken en daalde. Het gebied moest worden bedijkt.
Dit werd de West-Friese Omringdijk, een dijk van maar liefst 126 kilometer lang. Het land binnen de Omringdijk werd steeds verder afgegraven en het water kon weglopen door bij eb in de Zuiderzee Zolang het land nog boven gemiddeld laagwater op de Zuiderzee lag, kon water worden gespuid uit het bedijkte gebied door bij eb de sluizen open te zetten. Later daalde het waterpeil zo sterk, dat het water alleen nog met molens kan worden weggepompt. Dit gebeurde vanaf de vijftiende eeuw.
Bezoek de omringdijk
De steden Enkhuizen, Hoorn, Alkmaar, Schagen en Medemblik worden door de Omringdijk verbonden. De verschillende onderdelen van de dijk zijn door de provincie door de provincie Noord-Holland aangewezen als provinciale monumenten.
Andijk ligt aan de Omringdijk. Gebruik uw verblijf op Vakantiepark Het Grootslag om (delen van) de dijk te bezoeken of een mooie fiets- of wandelroute over de dijk te volgen.